En lärlingsutbildning grundläggande yrkesutbildning som bygger på din erfarenhet. Du får möjlighet att skaffa dig kunskaper inom ditt önskade yrkesområde, under ledning av en handledare. Du utvecklas ute på företaget i fråga och inte från en skolbänk. Det finns två huvudsakliga spår att välja mellan - antingen blir du gymnasie- eller företagslärling. Vi går igenom båda alternativen!
I flera gymnasieskolor erbjuds möjligheten att följa ett yrkesprogram som gymnasial lärling. Det innebär att elever som deltar i gymnasieprogrammet spenderar minst hälften av sin studietid i arbetslivet, på ett eller flera företag. Kunskapsnivån mellan att vara ute hos ett företag och att sitta vid skolbänken skiljer sig inte åt. Skillnaden är snarare att du förvärvar kunskap genom praktisk erfarenhet, vilket är ett annorlunda sätt att lära sig på.
Självklart följer du gymnasieskolans kursplan och krav under årens gång. Detta är ett bra sätt att få in en fot på en arbetsplats – som är en potentiell framtida arbetsgivare. Ett företag som tar emot en gymnasielärling kan få bidrag på upp till 16 250 kr per elev och termin. Mer info om detta finns hos Skolverket.
Om du vill kolla in vilka gymnasieskolor i Sverige som erbjuder lärlingsupplägget så har gymnasium.se satt ihop en lärlingsguide som visar just detta detta. Vi gillar specifikt deras filtreringsmöjligheter där du kan sortera på:
Utbildning som lärling inom kommunal vuxenutbildning är avsedd för de som önskar att förvärva yrkeskunskaper genom praktisk erfarenhet. Den innefattar en kombination av praktiskt arbete på en arbetsplats och teoretiska studier i skolmiljö. Minst 70% av utbildningstiden sker ute hos ett företag, där du blir tilldelad en handledare. Hur länge utbildningen fortgår kan variera från yrke till yrke, men ett riktmärke är mellan 5 månader och 2 år. Förkunskapskraven kan variera. Kommunala vuxenutbildningar är CSN-berättigande.
Letar du efter en bra lärlingsutbildning kan vi rekommendera Insu. De har ett flertal olika utbildningar som du kan välja mellan, där lärande i praktiken står i fokus. Där kan du exempelvis bli företagslärling som Installationselektriker och VVS-montör, eller gymnasielärling som VVS-montör och Kyl- och värmepumpmontör. De har kontinuerlig kontakt med företag i branscherna de verkar inom, för att veta precis vilka kunskaper som efterfrågas just nu. Lärarna som undervisar har själva yrkeserfarenhet av området de undervisar inom.
Funderar du på att bli företagslärling eller är det just en sådan utbildning som krävs för att arbeta i den bransch du önskar? Här nedan listar vi sex stycken bra utbildningar inom el- och VVS-branschen.
Gå en lärlingsutbildning som elektriker hos Insu. Här hittar du mycket bra och högkvalitativa utbildningar inom elektriker-yrket. Efter avslutad utbildning kommer du ha kunskapen som krävs för att hantera elanläggningar på ett säkert sätt, samtidigt som du klarar av reparation, felsökning, underhåll och drift. Utbildningen är framtagen för dig som har gått ut gymnasiet och som har godkända betyg i svenska 1, matematik 1a, samt engelska 5. Utbildningen pågår under 21 veckor, vilket motsvarar cirka 2 år.
Hos BRVUX hittar du en mycket detaljerad och komplett utbildning som ger dig alla grundläggande kunskaper du behöver för att, efter din utbildning, bli anställd. Utbildningen hos BRVUX följer alltid de utbildningsplaner som Skolverket rekommenderar, samt de krav som ställs av ECY. Efter avslutad period kommer ett branschprov att genomföras innan du har klarat av och fått din utbildning godkänd. Hos BRVUX är det du själv som aktivt får arbeta för att hitta din lärlingsplats.
Lernia är en mycket populär och uppskattad organisation som erbjuder utbildningar såväl som lärlingsplatser i olika branscher. Hos Lerina hittar du även Elektriker ETG utbildning på komvux. Den här utbildningen ger dig kunskap inom säkerhet och passar dig som vill ha ett rörligt arbete där du får arbeta mycket med dina händer. Efter godkänd utbildning och branschprov kan du arbeta med nätverkssystem, elektronik och larmsystem i alla möjliga branscher. Det som gör Lernias utbildning så uppskattad är att den kombinerar självstudier med praktik och klassiska lektioner.
Marknaden skriker efter bra och kompetenta VVS-montörer inom bygg- och renoveringsbranschen. Vill du gå en lärlingsutbildning inom VVS finns det flera alternativ att välja mellan.
Hos Insu kan du ansöka som företagslärning inom VVS. De är ett stort och väletablerat företag som erbjuder företagsutbildningar inom bland annat kyla, el och VVS. Hos Insu kommer du att få varva praktik med teori under utbildningens gång och får på så vid grundläggande kunskaper inom VVS:ens många delar. Det innefattar bland annat materialhantering, verktygshantering, samt svetsning och lödning. Efter din avslutade utbildning genomgår du ett branschprov och har tagit ditt första viktiga steg till att bli en certifierad VVS-montör. Utbildningen pågår under loppet av 2,5 år, varav 16 veckor på Insu och resterande ute hos företaget.
Hos Lerina får du den grundläggande kunskapen du behöver för att kunna ta dig vidare inom branschen. Den här utbildningen passar dig som vill ha ett fysiskt arbete och arbeta med dina händer, samtidigt som du får ett arbete som är mycket socialt och rörligt. Har du ett sinne för tekniska lösningar och är praktiskt lagd är den här utbildningen något för dig. Du kommer bland annat att få lära dig att reparera rör, installera, samt anlägga för värme, avlopp och vatten.
GRVUX är ett företag som erbjuder yrkesutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen. GRVUX erbjuder utbildningar inom VVS för dig som vill ha ett socialt och praktiskt jobb där du får utvecklas och bli mycket eftertraktad på marknaden. Utbildningen pågår under sammanlagt 67 veckor där du får både teoretiska och praktiska kunskaper. Du får du en mycket bra kompetens och en utmärkt grund innan det är dags för branschprov. Efter avklarat branschprov kan du arbeta som certifierad VVS-montör för privatpersoner och fastigheter.
Innan du ska söka lärlingsutbildningar är det viktigt att du förstår hur de fungerar. Därför har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om praktiska utbildningar inom el- och VVS. Du får bland annat veta om du kan bli lärling utan utbildning och hur det fungerar med lärlingslön.
Lärlingsupplägget förekommer ofta i hantverksyrken, som snickare, elektriker, rörmokare, och målare. Det är även vanligt som frisör, kock, hälso- och sjukvård och inom fordonsindustrin. Dessa yrken kräver ofta både praktisk färdighet och teoretisk kunskap som bäst lärs in på arbetsplatsen.
Utbildningarnas längd kan variera väldigt mycket. Det finns både kortare och längre utbildningar inom branschen, men det vanligaste är att de pågår under cirka 64 veckor. Vissa utbildningar är dock kortare och pågår under cirka 20-25 veckor. Om du redan jobbar på ett företag kan du kolla in vår sida med olika VVS-kurser för företag.
När det kommer till lärlingsplatser inom el och VVS är det fullt möjligt att bli lärling utan utbildning. I de flesta fall krävs det bara att du har gymnasieutbildning eller motsvarande. Detta är dock något som kan variera väldigt mycket beroende på vad det är för roll du vill ha och vad företaget i fråga kräver för bakgrund.
Ja! Majoriteten av alla företag som tar emot lärlingar kommer också att betala ut lärlingslön till dig. Hur stor lönen är beror bland annat på din tid som lärling inom yrket. Går du en utbildning som ger rätt till lön ligger ersättningen på 1000 kronor i månaden utöver vanliga studiebidrag. Läs mer om ersättning hos CSN.
Att gå en utbildning som lärling erbjuder flera fördelar:
Du får praktisk erfarenhet direkt i arbetslivet, vilket är en stor fördel när du senare söker jobb. Arbetsgivare värderar ofta praktisk erfarenhet väldigt högt.
Du får tillfälle att knyta kontakter och bygga ett professionellt nätverk inom branschen, vilket kan vara värdefullt för framtida karriärmöjligheter.
Många lärlingsprogram innefattar mentorskap, där erfarna yrkespersoner ger vägledning och stöd, vilket kan vara en ovärderlig resurs för personlig och professionell utveckling.
I många program får eleverna en viss lön eller ersättning under sin utbildning, vilket kan vara en ekonomisk fördel jämfört med traditionella studier.
Lärlingar kan ofta anpassa sitt lärande efter sina egna styrkor och intressen, vilket kan göra utbildningen mer engagerande och effektiv.
Är du utbildad och vill jobba som elektriker? På Elektrikerjobb.nu kan du hitta elektriker-jobb på olika platser i Sverige. Att arbeta som elektriker är mycket givande och du får tillgång till en bransch som blir större för varje dag som går. På sajten kan du även filtrera arbeten utifrån dina egna önskemål och ort.
Vill du istället jobba som VVS-montör är det sajten Montörjobb.se som du ska använda dig av. Precis som med elektrikerjobben kan du här hitta företag som söker utbildade montörer inom fastighet såväl som den privata sektorn. Sök efter arbeten nära din egen bostadsort eller hitta ditt drömjobb på annan plats i landet.