Vad är en lärlingsutbildning?

En lärlingsutbildning är ett bra alternativ för dig som vill ha en grundläggande yrkesutbildning och öka din erfarenhet inom branschen. Som företagslärling får du en möjlighet att skaffa dig kunskaper inom ditt önskade yrkesområde, under ledning av en handledare. Som lärling lär du dig ute på företaget i fråga och inte från en skolbänk.

Letar du efter en bra lärlingsutbildning kan vi rekommendera Insu. Här hittar du ett flertal olika utbildningar som du kan välja mellan, där lärande i praktiken står i fokus. För många är detta ett bättre och enklare sätt att lära dig. Vissa yrken kräver också både teoretisk och praktisk erfarenhet innan man kan få certifikat eller behörighet inom yrket. Några exempel på sådana utbildningar är bland annat elektriker, rörmokare och VVS-montörer, men också frisörer och andra branscher kräver praktiskt lärande.

Bli företagslärling – 6 tips på lärlingsutbildningar

Funderar du på att bli företagslärling eller är det just en lärlingsutbildning som krävs för att arbeta i den bransch du önskar? Här nedan listar vi sex stycken bra utbildningar inom el- och VVS-branschen. Samtliga lärlingsutbildningar anordnas av olika företag på olika platser i landet, så du kan hitta den som passar dig bäst.

Lärlingsutbildning elektriker

Om du vill arbeta som elektriker är det viktigt att du först går en lärlingsutbildning som elektriker. På så sätt kan du få kunskapen såväl som erfarenheten som behövs för branschen. Här nedan finner du tre lärosäten som erbjuder dig plats som företagslärling som elektriker.

Insu

Gå en lärlingsutbildning som elektriker hos Insu. Här hittar du mycket bra och högkvalitativa utbildningar som företagslärling inom elektriker-yrket. Efter avslutad utbildning kommer du ha kunskapen som krävs för att hantera elanläggningar på ett säkert sätt, samtidigt som du klarar av reparation, felsökning, underhåll och drift. Lärlingsutbildningen är framtagen för dig som har gått ut gymnasiet och som har godkända betyg i svenska 1, matematik 1a, samt engelska 5. Utbildningen pågår under 21 veckor, vilket motsvarar cirka 2 år.

 • Målgrupp: Vuxna (efter avslutad gymnasial utbildning)
 • Pris: Kostnadsfritt för företag som är medlemmar i installatörsföretagen
 • Utbildningslängd: 21 veckor
 • Studieform: På plats
Kom till Insu.se

BRVUX

Vill du hitta en utbildning som gör det möjligt för dig att bli lärling som elektriker? Hos BRVUX hittar du en mycket detaljerad och komplett utbildning som ger dig alla grundläggande kunskaper du behöver för att, efter din utbildning, bli anställd. Lärlingsutbildningen hos BRVUX följer alltid de utbildningsplaner som Skolverket rekommenderar, samt de krav som ställs av ECY. Efter avslutad lärlingsperiod kommer ett branschprov att genomföras innan du har klarat av och fått din utbildning godkänd. Hos BRVUX är det du själv som aktivt får arbeta för att hitta din lärlingsplats.

 • Målgrupp: Vuxna och unga med minst 9 år i grundskola
 • Pris: Kostnadsfritt
 • Utbildningslängd: Heltid 1 år
 • Studieform: På egenvald firma
Kom till Brvux.se

Lernia

Lernia är en mycket populär och uppskattad organisation som erbjuder utbildningar såväl som lärlingsplatser i olika branscher. Hos Lerina hittar du även Elektriker ETG utbildning på komvux. Den här utbildningen ger dig kunskap inom säkerhet och passar dig som vill ha ett rörligt arbete där du får arbeta mycket med dina händer. Efter godkänd utbildning och branschprov kan du arbeta med nätverkssystem, elektronik och larmsystem i alla möjliga branscher. Det som gör Lernias utbildning så uppskattad är att den kombinerar självstudier med praktik och klassiska lektioner.

 • Målgrupp: Personer från 20 år och uppåt
 • Pris: Kostnadsfritt
 • Utbildningslängd: 71 veckor
 • Studieform: På plats
Kom till Lernia.se

Lärlingsutbildning VVS

Marknaden skriker efter bra och kompetenta VVS-montörer inom bygg- och renoveringsbranschen. Vill du gå en lärlingsutbildning inom VVS finns det flera alternativ att välja mellan. Vi listar tre lärosäten som erbjuder plats som företagslärling inom VVS i Sverige.

Insu

Hos Insu kan du ansöka som företagslärning inom VVS. De är ett stort och väletablerat företag som erbjuder företagsutbildningar inom bland annat kyla, el och VVS. Hos Insu kommer du att få varva praktik med teori under utbildningens gång och får på så vid grundläggande kunskaper inom VVS:ens många delar. Det innefattar bland annat materialhantering, verktygshantering, samt svetsning och lödning. Efter din avslutade utbildning genomgår du ett branschprov och har tagit ditt första viktiga steg till att bli en certifierad VVS-montör. Utbildningen pågår under loppet av 2,5 år, varav 16 veckor på Insu och resterande ute hos företaget.

 • Målgrupp: Vuxenlärling inom VVS
 • Pris: 135 000 kr
 • Utbildningslängd: 2,5 år
 • Studieform: Teori och praktik
Kom till Insu.se

Lernia

Som VVS lärling hos Lerina får du den grundläggande kunskapen du behöver för att kunna ta dig vidare inom branschen. Den här utbildningen passar dig som vill ha ett fysiskt arbete och arbeta med dina händer, samtidigt som du får ett arbete som är mycket socialt och rörligt. Har du ett sinne för tekniska lösningar och är praktiskt lagd är den här lärlingsutbildningen för dig. Du kommer bland annat att få lära dig att reparera rör, installera, samt anlägga för värme, avlopp och vatten.

 • Målgrupp: 20 år och uppåt
 • Pris: Kostnadsfritt
 • Utbildningslängd: 64 veckor
 • Studieform: På lärlingsföretag och i Lernias lokaler
Kom till Lernia.se

GRVUX

GRVUX är ett företag som erbjuder yrkesutbildningar för vuxna i Göteborgsregionen. GRVUX erbjuder lärlingsutbildningar inom VVS för dig som vill ha ett socialt och praktiskt jobb där du får utvecklas och bli mycket eftertraktad på marknaden. Utbildningen pågår under sammanlagt 67 veckor där du får både teoretiska och praktiska kunskaper. Med den här utbildningen får du en mycket bra kompetens och en utmärkt grund innan det är dags för branschprov. Efter avklarat branschprov kan du arbeta som certifierad VVS-montör för privatpersoner och fastighet.

 • Målgrupp: Vuxenutbildning
 • Pris: Kostnadsfritt (kurslitteratur och arbetskläder betalas av eleven)
 • Utbildningslängd: 67 veckor
 • Studieform: På plats
Kom till Grvux.se

Lediga jobb – Elektriker & VVS-montör

Är du utbildad och vill jobba som elektriker? På Elektrikerjobb.nu kan du hitta elektriker-jobb på olika platser i Sverige. Att arbeta som elektriker är mycket givande och du får tillgång till en bransch som blir större för varje dag som går. På sajten kan du även filtrera arbeten utifrån dina egna önskemål och ort.

Vill du istället jobba som VVS-montör är det sajten Montörjobb.se som du ska använda dig av. Precis som med elektrikerjobben kan du här hitta företag som söker utbildade VVS-montörer inom fastighet såväl som den privata sektorn. Sök efter arbeten nära din egen bostadsort eller hitta ditt drömjobb på annan plats i landet.

Vanliga frågor och svar om lärlingsutbildningar

Innan du ska söka lärlingsutbildningar är det viktigt att du förstår hur de fungerar. Därför har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om praktiska utbildningar inom el- och VVS. Du får bland annat veta om du kan bli lärling utan utbildning och hur det fungerar med lärlingslön.

Hur lång är en lärlingsutbildning?

Lärlingsutbildningens längd kan variera väldigt mycket. Det finns både kortare och längre utbildningar inom branschen, men det vanligaste är att de pågår under cirka 64 veckor. Vissa utbildningar är dock kortare och pågår under cirka 1-2 år. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller innan du anmäler dig.

Kan jag bli lärling utan utbildning?

När det kommer till lärlingsplatser inom el och VVS är det fullt möjligt att bli lärling utan utbildning. I de flesta fall krävs det bara att du har gymnasieutbildning eller motsvarande. Detta är dock något som kan variera väldigt mycket beroende på vad det är för lärlingsplats du vill ha och vad företaget i fråga kräver av sina lärlingar.

Får jag någon lärlingslön?

Ja! Majoriteten av alla företag som tar emot lärlingar eller erbjuder lärlingsutbildning kommer också att betala ut lärlingslön till dig. Hur stor lönen är beror bland annat på din tid som lärling inom yrket. Går du en utbildning som ger rätt till lärlingserslön ligger ersättningen på 1000 kronor i månaden utöver vanliga studiebidrag. Läs mer om lärlingsersättning hos CSN.