Språkträning – vad innebär det?

Språkträning innebär att du övar dina kunskaper i svenska i en svenskspråkig miljö genom att prata med andra, lyssna på svenska poddar och filmer, läsa svenska böcker och tidningar. För att komma in bra i samhället är det viktigt att förstå och behärska språket. Det väsentliga är inte att det blir grammatiskt rätt utan att öva och hjälpa varandra att utveckla språket.

Hitta en språkkompis. Bästa tipsen för nya svenskar

Att hitta en språkkompis är ett utmärkt sätt att öva på svenska, lära sig mer om den svenska kulturen och få nya vänner. Här är några tips för att hitta en kompis för språkträning:

Sök via organisationer


  • Kompis Sverige: Skapar meningsfulla möten mellan nya och etablerade svenskar, ansök om att få en kompis och bli ihop parad med någon som har liknande intressen och bor på samma ort. Erbjuder gratis aktiviteter att göra ihop med din nya kompis som att gå på konsert eller fotboll. Hitta din kompis i Sverige här.
  • Svenska Röda Korset: Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening med drygt 400 lokalföreningar i Sverige. De har ett stort engagemang och arrangerar språkcaféen och liknande. Hitta din närmsta mötesplats här.
  • SFI-skolor: Fråga på din skola om de har något språkkompis program, har dom inte det kanske du kan vara med och starta ett?

Använd sociala medier


  • Facebook: Det finns många grupper för språkkompisar, till exempel "Språkkompis Sverige" och "Svenska för invandrare".
  • Tandem: En app som parar ihop dig med en ”språkutbytespartner”. Du kan registrera saker som intressen och plats för att öka chansen till en bra matchning. Läs mer om Tandem här.

Delta i evenemang och aktiviteter


  • Volontärarbete: Att engagera sig i volontärarbete är ett bra sätt att träffa nya vänner och öva på svenska. De flesta välgörenhetsorganisationer söker fler volontärer, sök dig till något du har intresse av sedan tidigare. Ansök hos Göteborgs Stadsmission här.
  • Kurser och workshops: På folkhögskolor finns det många bra och roliga kurser som är gratis, där kan du träffa nya människor och öva på satt samtala runt ett gemensamt intresse.

Tips för språkträning:


  • Hör med dina vänner, familj och grannar om de känner någon som vill vara din språkkompis.
  • Sätt upp tydliga mål om vad du vill uppnå med språkträningen. Vill du öva på svenska grammatik, uttal eller känna dig bekväm med att konversera?
  • Ta initiativ och planera in regelbundna träffar med en språkkompis eller gå till språkcafé ofta.
  • Ha tålamod, det tar tid att lära sig ett nytt språk. Våga prata och gör fel, det är så man lär sig.
  • Ha kul! Är det rolig, bli det lättare att lära sig.

Var kan man öva på svenska? Guide till platser och resurser

Det finns flera organisationer som erbjuder gratis språkträning, både på plats och online. Här listar vi några av de bästa och mest aktiva, till exempel Röda korset och Support Group Network. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din kommun eller ditt lokala bibliotek för att utforska vilka möjligheter som finns tillgängliga i just din boendeort.

  • Röda korset, arrangerar språkträning i grupp för dig som vill öva på att prata och skriva svenska. Vid träffarna utgår de ifrån deltagarnas kunskaper i språket och intressen. Ibland är det samtal och fika, ibland arrangeras aktiviteter. Finns på ca 400 orter i Sverige. Läs mer om röda korsets språkträning här och kolla upp var du kan öva på svenska på din ort.
  • Svenska kyrkan, erbjuder samtal, språkträning och ett sätt för nya svenskar att få träffa mer etablerade i sin stad. Ett bra sätt att bekanta sig med sitt nya land och lära sig mer om sin boendeort. En samlingspunkt för alla, oavsett religion.
  • Support Group Network, är en migrantledd ideell organisation som hjälper nya i Sverige. De arrangerar familjeträffar, ger läxhjälp på arabiska och ger extra språkstöd för språkinlärning i projektet ”Helhetslyftet”. Läs mer om vad SGN jobbar med här.
  • Språkcaféer, det finns caféer med inriktning språk, i de flesta svenska städer. Där kan du träffa andra som vill öva på sin svenska och prata med mer etablerade svenskar på ett avslappnat sätt över en fika.
  • Kommunen, de flesta kommuner i Sverige ordnar med språkträffat där du kan få tillfälle att träna på din svenska, på kommunens hemsida kan du söka på ”språkträff” eller ”språkcafé” för att få upp information om var och när de arrangeras.
  • Online, det finns svenskkurser på distans hos bland annat Folkuniversitetet. Du kan också anmäla dig till online språkcafé där du kan öva på din svenska tillsammans med andra över teams eller zoom.
  • Bibliotek, på biblioteken runt om i Sverige finns det stor kunskap i läran om det svenska språket. De arrangerar egna språkcaféen, läxhjälp, bokcirkel på lätt svenska och kan hjälpa dig hitta böcker för att underlätta lärandet.

Exempel på arrangemang runt om i Sverige:

Kontakta ditt närmsta bibliotek eller kommun för att se vad de har för aktiviteter och arrangemang.

Våga prata

Många som vill lära sig ett nytt språk tycker att det är jobbigast i början när man ska börja prata det nya språket. Det kan kännas pinsamt att inte vara säker på sitt uttal och sin meningsuppbyggnad. Även frustrationen i att ordförrådet till en början är begränsat kan bidra.

Att hitta andra som vill lära sig ett nytt språk och tillsammans anordna pratstunder är ett sätt att komma igång. Att prata med i tv-program eller sjunga med i låtar är ett sätt att bli bekant med det nya språkets ljud. Att våga prova kommunicera är en viktig del i att lära sig ett nytt språk.